1

1

Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ & ΠΑΛΙΟΥΡΙ

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ & ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Μέλι από άνθη ακακίας από το νομό της Πελλας. Οι ακακίες που φυτρώνουν κοντά στα βουνα της πελλας, δίνουν ένα μέλι με χαρακτηριστικό ανοιχτό, σχεδόν διάφανο χρώμα, ελαφρύ αλλά ιδιαίτερο άρωμα και αρκετά γλυκιά γεύση. Αν και ανθόμελο, δεν κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, λόγω της αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης. Μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλά ποσοστά σουκρόζης. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, στην εντερική λειτουργία και καθαρίζει το συκώτι. Ιδανικό για να δώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα στα ροφήματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Ακακια και το Παλιουρι

Αυτό τον μήνα υπάρχει άφθονη τροφή έξω για της μέλισσες μας αλλά οι βασικές ανθοφορίες είναι η Ακακία και το Παλιούρι ή Τσαλί όπως το λένε και στον τόπο μου.

Παλιούρι (Paliourus spp.) Αυτοφυής θάμνος με λεπτά κλαδιά που ξεκινούν από το έδαφος και φθάνουν σε ύψος μέχρι 5 περίπου μέτρα. Συναντάται σε χέρσα εδάφη ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας και θεωρείται από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά μαλιστα η ανθοφορία του παλιουριού θεωρείται από πολλούς μελισσοκόμους εφάμιλλη αυτής της ερείκης και της καστανιάς. Τα άνθη του είναι κίτρινα μικρού μεγέθους που παράγουν πολύ νέκταρ και γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Για πολλούς μελισσοκόμους οι βασίλισσες που παράγονται σε ανθοφορία παλιουριού είναι εξίσου καλές με εκείνες που παράγονται στην καστανιά και στη σουσούρα. Μειονέκτημα της μελιτοφορίας του φυτού αυτού είναι η ευαισθησία του στις καιρικές συνθήκες.


  • Φυλλοβόλο δέντρο, που φύεται σε όλη τη χώρα. Η άνθιση της αρχίζει από τέλει Απριλίου έως αρχές Μαίου, διαρκεί κατά μέσο όρο 5-6 μέρες. ∆ίνει άφθονο νέκταρ (2 mg/άνθος), πολύ πλούσιο σε σάκχαρα (33-67%). Έχει υπολογιστεί ότι κάθε εκτάριο με ακακίες μπορεί να δώσει παραγωγή 500 Κg μελιού. Το παραγόμενο μέλι είναι πολύ γλυκό, ανοιχτόχρωμο, με απαλό άρωμα. Είναι ευαίσθητο δένδρο στις καιρικές συνθήκες. Η βροχή και ο δυνατός ξηρός άνεμος στην ανθοφορία σταματά τη νεκταροέκκριση.

    Sample Text

    Sample Text